5 geleide bezoeken aan de kathedraal die u niet mag missen
Kies het bezoek dat bij u past, of nu alleen gaat of in gezelschap
Met zijn 134 meter lang en zijn uitgestrekte vormen kijkt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik uit over de stad vanuit zijn 5 klokkentorens. Het gebouw is al uit de 12de eeuw en ondergaat momenteel een renovatie die nog enkele jaren zal duren. De kathedraal heeft ook een prachtige schatkamer met reliekhouders uit de 13de eeuw, het oudste wandtapijt van België en een indrukwekkende collectie goudsmeedwerk, liturgische kledij en de mantel van Keizer Karel. Ontdek alleen, met twee of met het hele gezin alle mogelijkheden en kies wat best bij u past...
Zelfstandig bezoek
Als u graag op eigen ritme iets bezoekt, kunt u zelf op ontdekking door de kathedraal.
U kunt daarvoor op verschillende hulpmiddelen rekenen :
Het boekje « Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik » geeft u een gedetailleerd overzicht van het Werelderfgoed van de Unesco, de architectuur, de geschiedenis en zijn geheimen. Te koop in de shop van de kathedraal, bij de Office du Tourisme de Tournai (VVV Kantoor van Doornik) of op www.wapishop.be aan 6€. De toegang tot het gebouw (met uitzondering van de schatkamer) is gratis.
Een rondleiding doorheen het oude stadscentrum waarbij u op een speelse manier kennis maakt met de stad, haar erfgoed en geschiedenis.
Op het programma staan 7 niet te missen monumenten : het belfort, de Grote Markt, de Saint-Georges Toren, het Rode Vesting, de kathedraal, de Schelde en de Saint-Pierre Markt.
- Deze gemakkelijke en korte wandeling neemt slechts een uurtje in beslag.
- Het parcours is zowel toegankelijk voor gezinnen met een buggy als voor mindervaliden.
- Gratis plan verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme.
Het bezoek met audioguide Eurometropolis laat u tijdens een circuit kennismaken met de historische kern van Doornik. Er zijn een twintigtal audiotracks. Het bezoek neemt u mee naar de binnenkant van en rond de kathedraal, naar de Mantille Deur, de Paul-Emile Janson Markt en de Bisschoppelijk Markt. Luister vervolgens naar de verhalen over het belfort en eindig uw wandeling op de Grote Markt. U kunt de audiobestanden gratis downloaden op visiteurometropolis.eu.
Stadsrondleiding in gebarentaal
In 2018 worden in Doornik voor het eerst 5 rondleidingen in gebarentaal georganiseerd. Het bezoek (2u) brengt u met name langs de Kathedraal en omgeving. Gids Sébastien Brusselmans is verliefd op de streek. Wist u trouwens dat we het teken voor “Picardisch Wallonië”, dat nog niet bestond in gebarentaal, aan hem te danken hebben? Deze dove gids, in april 2018 erkend door het “Commissariat Général au Tourisme” (CGT), werkt eveneens samen met het Folkloremuseum van Moeskroen, het Marcel Marlier centrum en brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem.
Rondleidingen op 3 juni, 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december 2018. Informatie en reservaties bij de Dienst voor Toerisme van Doornik.
Bezoek aan de kathedraal en de historische kern van Doornik
In juli, augustus en september organiseert de Dienst voor Toerisme op zon- en feestdagen om 16u30 rondleidingen in het oude stadscentrum. Volg de stadsgidsen en ontdek alles over het UNESCO-werelderfgoed van de stad met de 5 klokkentorens.
5€/persoon. Gratis voor kinderen jongeren dan 6 jaar onder begeleiding. Bezoeken in het Nederlands om 14u30 en in het Engels om 15u30.
Maar ook:
De film « De la pierre au ciel » (Naar de hemel reikende stenen)
Gedurende 20 minuten maakt u kennis met de kathedraal van Doornik. De geschiedenis, het ontstaan en het huidige gebouw.
De expo « Visible, invisible, la cathédrale illustrée. 100 mètres d’histoire(s) » (Zichtbaar, onzichtbaar, de kathedraal in beeld. 100 meter geschiedenis)
Van de originele plannen tot de huidige maquettes volgt u stap voor stap de renovatie van de kathedraal. Gratis.
Hoogtijdagen van de kathedraal van Doornik
De Rencontres inattendues (Onverwachte ontmoetingen), het festival MusiCA en Grande Procession de Tournai : evenementen die de kathedraal op een unieke manier transformeren ! Ontdek ze in de rubriek Feestelijk patrimonium.