Tot enkele maanden geleden waren mijn partner en ik geen fervente fietsers. Maar door de lockdown en de wekenlange opsluiting in ons appartement in het mooie stadje Aat kregen de zon en de drang om een luchtje te gaan scheppen en even de benen te strekken de overhand en gingen we overstag. We controleerden onze fietsen en gingen op pad om de meanders van de Dender te ontdekken aan de hand van de fietsknooppunten. Wat een aangename verrassing, op slechts enkele kilometer van huis!
Nu uitstapjes opnieuw zijn toegestaan in België, wil ik deze ervaring, waardoor we Picardisch Wallonië op een andere manier leerden kennen, met u delen.
Van Aat naar Lessen langs de Dender
De Dender ontspringt in Aat en mondt 65 kilometer noordelijker uit in de Schelde bij de Vlaamse stad Dendermonde. Het jaagpad gaat verder tot Dendermonde.
De route die we hebben gevolgd, downloadbaar aan het einde van dit artikel, begint in het centrum van onze Reuzenstad, aan het Reuzenhuis, waar ook de Toeristische Dienst van Aat is gevestigd. Al meer dan vijf eeuwen doen de Reuzen het hart van de inwoners van Aat en ver daarbuiten, sneller slaan. Kleine tip: neem even de tijd om het Reuzenhuis te bezoeken. Ontdek er de wereld van de reuzen (Goliath, Mevrouw Goliath, Juffrouw Victoire, het ros Belaard), waarvan sommigen meer dan honderd kilo wegen en door onze dragers worden gedragen tijdens de jaarlijkse stoet.
Als snel sluiten we aan op de RAVeL (groene weg) die langs de Dender tot Lessen loopt. Ooit was de Dender een onstuimige rivier, maar vandaag houden enkele sluizen het waterpeil onder controle. Verschillende tinten blauw en groen volgen elkaar op, en eenden en ganzen kijken toe wanneer we voorbij fietsen. Er zijn geen gemotoriseerde voertuigen en slechts weinig huizen, zodat we in alle rust kunnen genieten van de plekjes langs het water en de meanders.
Lessen en zijn bossen
De tocht is vlak waardoor we fris en monter aankomen in Lessen, de geboortestad van de schilder René Magritte. Enkele straten verder vinden we het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos. Dit Waalse erfgoed, bijgenaamd de “Hospices de Beaune du nord”, blikt terug op acht eeuwen geneeskunde. Maak van de heropening gebruik om de twintig in scène gezette zalen en de tuin met geneeskrachtige planten te bezoeken.
Bij de stuw van Twee-Akren verlaten we de oevers van de Dender om onze rit verder te zetten op de kleine landweggetjes. We rijden door het Akrenbos, een van de grootste boscomplexen in Henegouwen. In een bocht vallen we voor de charme van een prachtig huis waarvan de gevel bedekt is met rozen. Een paar kilometer verder zijn we onder de indruk van het Kasteel van L’estriverie. Omgeven door water, bossen en weiden doet het ons dromen.
Daarna zetten we onze weg verder in de richting van Aat via kleine dorpjes als Lessenbos, Woelingen en Meslin-l’Evêque. Het omliggende landschap biedt ons een ander beeld van de Dendervallei.
Een beetje reliëf om in schoonheid te eindigen
Een paar lichte hellingen doen ons de schitterende afdaling naar Aat naar waarde schatten. Wees gerust, de hellingen waren niet al te zwaar.
Bij aankomst staat onze kilometerteller op 36 kilometer. Voldaan van ons tochtje, hadden we wel graag een lokaal biertje (voor mij liefst een Gouyasse of Ducassis) gedronken op het terras van een café of restaurant. Drinkt u er nu maar eentje op onze gezondheid!
Praktisch:
– Route van 36 km, reken ongeveer 3 uur
– Beginpunt: Kantoor van de Toeristische Dienst van Aat
– Te volgen knooppunten: 85 – 74 – 1 – 2 – 55 – 40 – 39 – 35 – 34 – 45 – 30 – 32 – 46 – 41 – 40 – 39 – 52 – 53 – 55 – 54 – 43 – 83 – 39 – 3 – 85
– Een beschrijving van de rit is gratis te downloaden op visitwapi.be: “Met de fiets op ontdekking in de Dendervallei”
– De fietskaart met knooppunten van Picardisch Wallonië is hier verkrijgbaar: wapishop.be