De lintnijverheid: steeds klaar om textiel het hele jaar door te vieren!
MUSEUM VAN LINTNIJVERHEID
De lintnijverheid: steeds klaar om textiel het hele jaar door te vieren!
Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde
Een feestjaar voor de lintnijverheid, is dat redelijk? Het antwoord is ja! Het is inderdaad geweten dat de inwoners van Komen-Waasten als goede Pïcardiërs wel van een feestje houden en dat geldt ook voor de plaatselijke textielwereld, in het bijzonder die van de lintnijverheid! Zo kunnen de “marmousets” en andere “bleus vintes” (of “blauwbuiken”, naar analogie met de traditionele kledij van de lintwevers) vasthouden aan een kalender die op één lijn zit met hun erfgoed, dat tegelijkertijd sacraal en werelds is, maar ook verrijkt is met typische folkloristische uitdrukkingen. Ziehier die van voor de Eerste Wereldoorlog. Terwijl bepaalde evenementen (en de vrije dagen of uren die men er voor kreeg) verdwenen zijn of een andere benaming kregen, blijven de kermis van Pierrot de la Sainte-Catherine, het Fête des Louches en het Fête des Marmousets tradities die door de mensen van de textielsector van Komen-Waasten in ere worden gehouden.
- Rond 6 januari: Driekoningenfeest (waarbij de fabrieken om 16 uur sluiten).
- Carnaval: fabrieken gesloten op maandagnamiddag en op Mardi gras.
- Laatse maandag van maart: fête des Lumières (vuurwerk).
- Nacht voor het 3e weekend van juli: fête des Epeuleurs (of “Epeuleux”).
- 3e zondag van juli: kermis van Sainte-Anne (Fête des Marmousets sinds 1983), gevolgd door twee feestdagen (maandag en dinsdag).
- Eind september: stoet van de “allumoirs” (vroeger “robots” genoemd”) om het opnieuw aan de slag gaan te vieren met vuurwerk.
- 2e weekend van oktober: Fête des Louches (opgericht in 1884 ter nagedachtenis van de Frankische kermis die in 1456 door Filips de Goede aan de inwoners van Komen-Waasten werd aangeboden).
- 25 november: feest van Sainte-Catherine, gevolgd door twee feestdagen (maandag en dinsdag) en het “souper à pierrot” (“pierrotsouper”) op woensdagavond.
Aan deze resem van feestelijkheden voor de lintnijverheid, moeten nog de feestdagen worden toegevoegd die er in de loop der jaren bijgekomen zijn sinds de eerste betaalde verlofdagen van 1936, de stakingsvoorvallen en solidariteitsbetogingen, maar ook spontane acties die werkgevers en werknemers samenbrachten, zoals het banket dat in 1912 door Hélène en Désiré Ducarin aan hun 875 werknemers aangeboden werd ter gelegenheid van hun zilveren bruiloft of de feestelijkheden van de tweehonderdste verjaardag van lintweverij Schoutteten et Froidure in 1989, de voorbode van de honderdvijftigste verjaardag van Sigier-Capelle in 1998. Kortom, bij lintnijverheid van Komen-Waasten zijn ze altijd wel voor een feestje te vinden.
Meer informatie over het Museum van Lintnijverheid in Komen.