Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

De legende van Liedericq op de Kluisberg – door Thomas #enjoywapi

De Kluisberg, berg van legendes en mysteries … Gelooft u me niet?
Daar nam ik mijn nichtjes Alice en Muriel mee naartoe om de reuzen van het bos te ontmoeten en meer te weten te komen over de legende van een kluizenaar genaamd Liedericq. Naar verluidt zou Liedericq de eerste Graaf van Vlaanderen geweest zijn. Als kind zou hij hier zijn toevlucht hebben gezocht, in de bossen op de Kluisberg … Dit boeiende verhaal gaat over het lot van een prins en dat van een reus, het lot van een kluizenaar en dat van een kind dat ridder zou worden …

In deze maand maart loopt de winter op zijn laatste benen en staat de lente voor de deur. Gelukkig is de hemel helderblauw en de lucht zuiver wanneer we uit Brussel vertrekken. De meisjes zitten op de achterbank. Ze houden van leuke anekdotes en middeleeuwse verhalen, en hebben me weten te overtuigen om de legende van Liedericq te ontdekken. De geschiedenisboeken leren ons dat in het jaar 620 prins Salvaert van Dijon en zijn gevolg in het bos op de Kluisberg werd overvallen en dat alleen zijn zwangere vrouw, Ermengaert, wist te ontkomen. Vlak na de overval bracht ze in het bos een zoon ter wereld. De jongen zou gedurende enkele jaren beschermd worden door een kluizenaar die in dit bos woonde, en er werd het kind een mooie toekomst beloofd …

Het is een beetje fris deze ochtend, maar we weten dat we zullen opwarmen tijdens onze wandeling die start aan het Maison de Randonneurs in Orroir. Want daar begint het allemaal …

In het spoor van de reuzen

Onze bestemming ligt aan het einde van een lange straat met mooie huizen die getuigen van het rijke verleden van de gemeente. Dankzij de topofiche die ze hebben gedownload op de website www.visitwapi.be en de kaart die uithangt aan het Maison des Randonneurs kunnen we gemakkelijk de startplaats van de wandeling en de te volgen route vinden. We moeten gewoon de knooppunten volgen!

In de buurt van de parking is de eerste reus van het bos reeds te bewonderen.  Hij lijkt goedgezind, wat geruststellend is als je weet dat, volgens de legende, de heer van het bos bekend stond als een meedogenloze, wrede reus … Het bos werd vroeger trouwens het “Bos zonder Genade” genoemd! En de wrede reus heette Phinaert. Hij was het die de prins van Dijon en alle ridders die hem vergezelden, had gedood … Dit verhaal is huiveringwekkend … Neem snel een foto, nu de reus nog lacht. Het beboste pad slingert zich omhoog. Her en der is nuttige informatie terug te vinden over de te volgen richting of over de bosfauna en -flora. Iets verderop verrijst een nieuwe woudreus, deze keer met een witte baard. Dit is opnieuw een gelegenheid voor ons om te poseren terwijl we het hebben over het lot van Liedericq, dat jonge weeskind dat in dit bos werd geboren en opgevoed door een kluizenaar die hem zijn naam zal geven. Muriel wijst erop dat de Kluisberg ‘berg van de kluizenaar’ betekent.

In het hart van het bos

Het pad loopt nog een beetje omhoog en leidt ons naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf de top van deze unieke heuvel – die uitsteekt boven de hele regio, van Doornik, de Mont-Saint-Aubert en de Scheldevlakte in het zuiden tot Vlaanderen in het noorden – is de horizon zichtbaar zover het oog reikt.

De route is goed bewegwijzerd en is gemakkelijk te volgen over kleine paden en langs straten met gezellige cafés en restaurants. De zon komt vaak tevoorschijn vanachter de weinige wolken en doet het landschap baden in haar zachte licht. We naderen een nieuw pad dat, na een kort stuk langs de velden, opnieuw het bos in loopt. Na een paar minuten weerklinkt het geluid van kabbelend water. Alice, mijn jongste nichtje, neemt Muriel bij de hand en samen gaan ze op zoek naar het beekje. Brrr, het water zal wel koud zijn… Maar het is zo mooi, met deze bladeren en takjes die tussen de rotsen en wortels door het water meegevoerd worden. Misschien werd de kleine Liedericq hier door zijn moeder verborgen gehouden. Na de overval door graaf Phinaert werd het hele gevolg van de prins van Dijon immers gedood, behalve Ermengaert van Roussillon, de echtgenote van Salvaert, die wist te ontsnappen en kort nadien in het bos een jongetje ter wereld bracht. Ze zou hem vervolgens onder een struik bij een bron verborgen hebben, voordat ze door Phinaert gevangen werd genomen …

Wist u dat een andere legende beweert dat wie blootsvoets door dit water loopt, binnen het jaar de liefde van zijn of haar leven zal vinden? Maar genoeg gekletst, nu is het tijd om naar een cafeetje op de Kluisberg om bij een deugddoend drankje dieper in te gaan op dit boeiende verhaal…

Wist u dat…

‘Kluiz’ van het woord ‘kluizenaar’ komt? Het is een eerbetoon aan de oude man die de toekomstige stichter van de steden Rijsel en Brugge en de eerste Graaf van Vlaanderen heeft opgevangen en opgevoed. Geniet van dit zachte, licht bittere, blonde bier, u hebt het verdiend!

In de praktijk:

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes