Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken
In de voetsporen van onze voorouders, de Nerviërs
Ken je Asterix en Obelix? De geschiedenis van de Galliërs? Je denkt dat ze lang haar hadden, gevleugelde helmen droegen en in een rond huis woonden? Wel, de werkelijkheid is een beetje anders. Tot dat besef ben ik gekomen op de tentoonstelling “Rome in het land van de Nerviêrs, een terugblik op ons antieke verleden”, een tentoonstelling om de clichés te ontmantelen …
Ik heb altijd van kunst en geschiedenis gehouden. Bovendien heb ik er lang van gedroomd om kunstrestaurateur te worden. Het was dus onvermijdelijk: ik moest naar Aat en Bavay (Frankrijk). Deze twee steden herbergen twee van de vier archeologische sites van de Via Romana, naast de Archeosite® van Aubechies-Beloeil en het Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke. Deze twee tentoonstellingsplaatsen zijn niet toevallig gekozen. Het Gallo-Romeins museum van Aat bezit voorwerpen van het platteland, het Antieke Forum van Bavay. verzamelt die van het stadsleven. Om deze mooie maar koude lentedag te beginnen, ben ik dus naar Aat gegaan. De laatste keer dat ik daar kwam, zat ik nog op de lagere school (we worden er niet jonger op!). Maar ik moet toegeven dat ik er maar een vage herinnering aan overhoud. Tenminste, totdat ik weer voor het meesterstuk sta dat, volgens mij, de grootste rijkdom van dit museum is: een houten schuit, een van de enige gerestaureerde Gallo-Romeinse boten in België. (Foto) Hij bevindt zich aan de ingang van het museum, je kunt hem dus niet missen. Ik raad je aan de tijd te nemen om hem te bewonderen en je de Nervische zeelieden voor te stellen die tegen wind en getij op roeiden. Je verbeelding zou wel eens de overhand kunnen krijgen. Word wakker! En ga meteen naar de tweede verdieping voor de rest van het bezoek.
Wie zijn de Nerviërs?
In alle archeologische musea kun je niet ontsnappen aan het traditionele aardewerk. Ik geef toe dat na 100 borden, bekers en andere varianten in terracotta te hebben gezien, mijn hersenen verzadigd zijn. Als je, zoals ik, vaatwerk snel beu bent, maak je dan geen zorgen. Hier ligt er slechts in enkele vitrines. Wat indruk op mij heeft gemaakt, is hun uitzonderlijke staat van bewaring. Sommige stukken lijken nieuw. Ik vraag de gids of hij er wel zeker van is dat ze echt zijn. Uiteraard wel! Dit wordt verklaard door het feit dat de archeologen onlangs enkele hypogeumgraven (hypo-wat?) hebben ontdekt. Deze grafkamers werden door de Nerviërs gegraven op een diepte van 6 m. Ze waren bereikbaar via een trap en bestonden uit een kleine kamer die op zijn beurt in hokjes verdeeld was. De Nerviërs legden op methodische en zorgvuldige wijze de dagelijkse voorwerpen die aan de overledene toebehoorden in elk daarvan. In deze graven zijn vele stukken van … 2000 jaar geleden intact bewaard gebleven! Indrukwekkend, toch? Dit verklaart dus alles.
Twee voorwerpen in het bijzonder hebben mijn aandacht getrokken: een stempel van een oogarts en een militair diploma van goud dat aan beide zijden gegraveerd is. De rechthoekige stempel gaf de naam van de arts en soms een voorschrift. In 2000 jaar geschiedenis hebben we niet veel uitgevonden op dit gebied. Wat het gouden plaatje betreft, zo een had ik er ook graag bij de overhandiging van mijn diploma ontvangen! J (foto’s).
Weg naar Bavay
Na een uur rijden met de auto door het platteland (het is waar dat de twee sites een beetje ver van elkaar liggen) kom ik aan bij het Antieke Forum van Bavay of Bargacum (de historici zijn het zoals gewoonlijk niet eens over de oorsprong van de naam), een klein stadje in het noorden van Frankrijk in de buurt van Maubeuge. Tip: Als je kunt, parkeer dan in de buurt van het Forum, langs de witte lijnen. Voor blauwe parkeerplaatsen heb je een schijf nodig.
Zodra mijn “wagen” geparkeerd is, ga ik het museum binnen. Het is erg rumoerig in de grote zaal. Er zijn leerlingen op bezoek die nieuwsgierig naar de overblijfselen van granieten zuilen en kapitelen kijken. Een tijdlijn van 10 meter lang loopt door de gang. Ik besluit om de 3D-film over het Forum te bekijken om een idee te krijgen van alle ontdekkingen die het mogelijk heeft gemaakt!
Tijdens de tentoonstelling merk ik dat de verklarende borden zijn een beetje redundant zijn met die van het Gallo-Romeins museum van Aat. De voorwerpen zijn daarom niet minder divers, de twee tentoonstellingen vullen elkaar perfect aan.
Plan een hele namiddag om beide sites te bezoeken. Op vertoon van je ticket van één van de twee tentoonstellingen krijg je korting op de andere. Elke eerste zondag van de maand zijn de twee musea gratis en zijn er animaties te zien in het Forum. Jong en oud zullen hier heel wat meer ontdekken dan ze denken!
Op 17/05/205 – 15 uur : Rondleiding & animaties voor gezinnen rond de tijdelijke tentoonstelling “Rome in het land van de Nerviêrs, een terugblik op ons antieke verleden”. (1€/pers.)
Locatie
Rue de Nazareth,2. 7800 Aat