Gepubliceerd op in de categorie : Divers

Don’t visit Wapi, enjoy Wapi… met oma en opa!

Wat zijn de favoriete activiteiten van grootouders met hun kleinkinderen in Picardisch Wallonië? Wapi klinkt misschien niet hip voor kinderen … maar het is zo authentiek! Back to the roots, terug naar de momenten van gezellig samenzijn van kinderen met hun grootouders, die ongetwijfeld heel wat boeiende verhalen te vertellen hebben. In dit blogartikel gaan we dieper in op enkele leuke activiteiten die door Dominique, Danny, Stany en Ayden werden uitgeprobeerd en goedgekeurd tijdens hun verblijf in Wapi!

Selectie van 5 favoriete activiteiten – met oma en opa!

Terug in de tijd: het Ecomuseum van Le Pays des Collines in La Hamaide

Nee, niet iedereen is geboren met internet en 5G! Ongelooflijk! In het Maison Louise en achter het cafeetje ontdekten de kinderen levensechte scènes uit het leven van vroeger: oude boerenambachten, tradities, een keukentje, spelletjes, schoolherinneringen … Niemand kon aan de verleiding weerstaan: koffie malen, op een lei schrijven, op klompen lopen … Dit levende museum bevat zoveel herinneringen en ontdekkingen … Er was zoveel te vertellen en te beleven dat de kinderen er niet eens aan dachten om op hun scherm te zitten!

In de huid van de Gallo-Romeinen op de Archeosite® en in het museum van Aubechies-Belœil

Reis terug naar de tijd van Asterix en Obelix … of zoiets ongeveer! Het bezoek aan de verschillende woningen uit de Bronstijd, IJzertijd en Gallo-Romeinse tijd was een zeer leerrijke ervaring. Stany en Ayden staken onmiddellijk de handen uit de mouwen en probeerden enkele oude gebruiken uit. Op de speeltuin, met een grote klimspin, konden de kinderen zich helemaal uitleven. Het bezoek – een mix van leren en plezier hebben – was een echte voltreffer!

Safari in het Natuurhistorisch Museum & Vivarium – Doornik

Een must voor gezinnen die Doornik bezoeken. Er is hier voor elk wat wils. Het museum is net zo indrukwekkend als een rariteitenkabinet. Je kan er onder meer een leeuw, een giraf en een panter bewonderen, maar ook de eerste olifant die in 1839 in België aankwam en nu erkend is als “Schat” door de Federatie Wallonië-Brussel. Naast de opgezette dieren trokken ook het leuke interactieve scherm en de levende dieren in het vivarium de aandacht van de jongens. Zou dit een nieuwe roeping voor Stany kunnen zijn? Wie weet …

Zoals de groten in het Reuzenhuis in Aat

Laten we nu poolshoogte nemen in Aat! Het Reuzenhuis heeft een gloednieuwe scenografie over wat al meer dan 5 eeuwen de trots van de stad uitmaakt. De 7 legendarische reuzen worden majestueus tentoongesteld in een zaal die specifiek aan hen is gewijd. Het Ros Beiaard was de favoriet van de familie. Echt indrukwekkend! En hoe kan je je beter onderdompelen in de sfeer van de Ducasse dan als reuzendrager! Het is geen gemakkelijke klus … De rieten structuur alleen al weegt massa’s! En dan te bedenken dat deze reuzen van Aat, die tussen 115 en 130 kilo wegen, door slechts één man worden gedragen (behalve het Ros Beiaard) … De jongens konden het amper geloven!

Het boeiende Automuseum, de Mahy-verzameling in Leuze-en-Hainaut

Een waar paradijs! Auto’s, fietsen, vrachtwagens, miniatuurvoertuigen … Tijdens de rondleiding hebben de jongens enorm veel bijgeleerd over de geschiedenis van deze prestigieuze collectie. Aan celebrity’s geen gebrek: wagens van filmsterren, prominente politieke figuren … De jongens waren danig onder de indruk! Maar het was vooral de ongelooflijke diversiteit aan voertuigen die de jongens wist te boeien, zoals de beroemde Ford T, het eerste pronkstuk van de collectie van Ghislain Mahy. Er staan overal auto’s, sommigen verkeren zelfs nog in zeer goede staat. Ze kwamen ook te weten dat een deel van de Mahy-collectie te bewonderen is in Autoworld in Brussel. De volledige collectie is immers nog veel groter dan wat je hier te zien krijgt …

Tussen twee bezoeken door maakte de familie tijdens een wandeling kennis met de ‘land art’-werken in de omgeving. Een lunchpauze bij de Tafel van de Reuzen in Pecq en een fotosessie bij de Duizendpoot in Lessen, op de route Ravel des Collines … Zowel de grootouders als de kleinkinderen deden prachtige ontdekkingen tijdens hun verblijf! Picardisch Wallonië zit verrassend boordevol schatten!

Surf naar visitwapi.be of bezoek onze Facebookpagina voor nog meer spannende avonturen met oma en opa!

In video : 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes