Een Gallo-Romeinse godin: een uniek beeldje bewaard in het Gallo-Romeins museum
GALLO-ROMEINS MUSEUM - AAT
Een Gallo-Romeinse godin: een uniek beeldje bewaard in het Gallo-Romeins museum
Voorgesteld door: Florine Blin, wetenschappelijk medewerkster van het Gallo-Romeins museum
Deze prachtige godin uit steen is een van de voorwerpen die u kunt bewonderen in de “Oude kiezelstelen en edele steen” tentoonstelling die momenteel in het Gallo-Romeins museum van Aat en het Steenmuseum van Maffle loopt.
Het beeldje werd teruggevonden in 1979 in een put van het Gallo-Romeinse dorpje Pommeroeul. Het werd er samen met een ander cultusvoorwerp (een huisaltaar) met zorg neergelegd, hetzij om het te verbergen, hetzij omdat het niet meer werd gebruikt. Enkel het hoofd en de bovenkant van de rug werden lichtjes beschadigd en gerestaureerd.
Dit beeldje, vervaardigd uit steen uit het Bekken van Parijs waarin de fossielen nog vrij goed zichtbaar zijn, stelt een vrouw in een indrukwekkende zetel voor met haar voet al leunend op een vat. Haar krulhaar wordt samengehouden door een diadeem. Haar jurk heeft indrukwekkende plooitjes en zit strak om haar borst. Met haar rechterhand houdt ze een patera vast, een voorwerp dat vaak werd gebruikt tijdens offers of rituele wassingen.
Archeologen raken het niet eens over de identiteit van dit beeldje. Sommigen herkennen er Nantosuelta in, de godin van de onsterfelijkheid en gemalin van Sucellus. Anderen denken dan weer dat het om een nog onbekende moedergodin of huisgodin gaat. Hoe dan ook moest deze godin welvaart en overvloed verzekeren aan hen die haar offers brachten.
Meer informatie over het gallo-romeins Museum in Aat.