Universele farmacopee

 

GASTHUIS ONZE-LIEVE-VROUW MET DE ROOS

Universele farmacopee

Voorgesteld door: Marc Vuidar, adjunct-conservator

 

De universele farmacopee van Nicolas Lémery, d’Houry, Parijs, 1698 + derde uitgave, Amsterdam, 1717, met tal van samenstellingen van medicijnen die in de geneeskunde worden gebruikt, zowel in Frankrijk als in de rest van de wereld, hun geneeskracht en dosissen, de meest eenvoudige en beste behandelingen. Met verschillende opmerkingen en redeneringen over elke behandeling.

 

De inhoud van dit werk vindt u terug in deze beschrijving. Maar laten we even beter kennismaken met de auteur. Nicolas Lémery (1645-1715) is een beroemd Frans chemicus, apotheker en arts. Deze wetenschapper was lid van de Franse academie van wetenschappen maar verwierf internationale faam na een lang leven vol met het ontdekken van nieuwe medicijnen, reizen en religieuze vervolgingen... Hij was voorstander van duidelijke instructies en logische werkwijzen bij het bereiden van medicijnen en wou komaf maken met ‘barbaars taalgebruik’. Zijn chemielessen en zijn ‘demonstraties’ - de klassieke proeven van vandaag - lokten vele studenten, inclusief professoren van de Faculteit Geneeskunde. 

In 1675 publiceerde Nicolas Lémery de 1ste uitgave van zijn “Cours de chimie”. Hij onderwees de objectieve observatie en het vastleggen van alle details, zodat anderen de proeven konden herhalen met dezelfde resultaten.  Dit kan vandaag de dag vanzelfsprekend zijn, maar was in de beginjaren van de chemie vooruitstrevend. Het is dankzij deze proeven dat de nieuwe wetenschap zo’n succesvol parcours kon afleggen. Van dit werk verschenen 23 uitgaves in verschillende talen en het is wereldwijd al meer dan een eeuw de meest gebruikte verhandeling over chemie. 

Meer informatie over het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos.

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

38 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu