Verkwikkende gym met Sigier-Capelle en… de weefboom!
MUSEUM VAN DE LINTNIJVERHEID
Verkwikkende gym met Sigier-Capelle en... de weefboom!
Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde
Wat is toch dit vreemde apparaat? Op het eerste zicht doen zijn vorm, het materiaal (hout), zijn afmetingen (30 cm hoog met een diameter van 15 cm) en zijn gewicht denken aan een halter voor een goede workout. Op één van de zijkanten zien we echter een houtsnede met het woord “SIGIER”. Het stuk is dus afkomstig uit de fabriek Sigier-Capelle in Komen-Frankrijk, die de weefboom kort geleden heeft geschonken. Maar waar is nu precies het nut van dit voorwerp? Dat is het grote mysterie... wij verdiepen ons er graag in voor u en... in alle flexibiliteit!
Worden de personeelsleden van de twijnderij elke ochtend opgeroepen om hun werkdag te starten met een verplichte workout, die is bedoeld om een ontspannen sfeer te creëren en de spieren op te warmen zodat ze langer kunnen presteren? Danst ook CEO Emmanuel III als gepatenteerd coach (of durft hij dat niet)? Is het een nieuwe revolutionaire vorm van management of een vorm van publiciteit waarvan zelfs Jacques Séguéla en Jean-Paul Goude nooit durfden dromen?
Met het nodige drama, en met het risico om een mythe te doorbreken (met alle respect voor onze sportieve vriend Emmanuel III Sigier), vinden we het antwoord op deze vraag bij de weeftechniek. Want elk object met houtsnede, dat enkel voor u uit onze persoonlijke collecties wordt gehaald, is in feite een weefboom, ofwel een moederspoel die de nodige kettingdraden samenbrengt voor het weven of twijnen van het eindproduct. De twee schijven die grenzen aan de hoofdas (en die we “flanken” noemen) hebben een duidelijke functie: voorkomen dat de draad ongewild van de spoel loopt, aangezien dat kluwen kan vormen die moeilijkheden veroorzaken voor het weven of vlechten en die leiden tot een slechte afwerking of gebroken garen. Zo, nu weet u alles! Geen dank, dat is toch normaal!
Meer informatie over het Museum van de Lintnijverheid